GMAT Sentence Correction Practice Questions #1

1. Belgrade is widely known as the capital city of Serbia, but it is also one of the oldest cities in Europe and the largest in the territory formerly known as Yugoslavia.

  • A. capital city of Serbia, but it is also one of the oldest
  • B. capital city of Serbia, nevertheless also one of the oldest
  • C. Serbia’s capital city, and it is also one of the older
  • D. Serbia’s capital, but it is also one of the older
  • E. capital city of Serbia, but it is also one of the older

2. The controversial amendment to generally accepted accounting principles will require companies accounting for stock options as expenses at the time they are granted.

  • A. accounting for stock options as expenses at the time they are granted
  • B. accounting for stock options expenses at the time they are granted
  • C. that accounted for stock options expenses when they are granted
  • D. to account for stock options expenses at the point of time they are granted
  • E. to account for stock options as expenses when they are granted

3. The structures designed by Ralph C. Harris were fifteen- and seventeen-story buildings, and for their time, were some of the larger and more luxurious hotels and residences in existence.

  • A. time, were some of the larger and more luxurious hotels and residences
  • B. era, they were some of the larger and more luxurious hotels and residences
  • C. era, were some of the largest and more luxurious hotels and residences
  • D. time, they were some of the largest and most luxurious hotels and residences
  • E. era, were some of the largely and more luxuriously hotels and residences

4. Weishan Liu, her being one of the world’s leading players of the guzheng instrument, has accumulated a long list of honors, including recording soundtracks for movies such as Dim Sum and Indiana Jones and the Temple of Doom.

  • A. Weishan Liu, her being one of the world’s leading players of the guzheng instrument
  • B. Weishan Liu, one of the world’s leading players of a musical instrument called the guzheng
  • C. Weishan Liu, the guzheng being a top instrument for her
  • D. The guzheng, of which Weishan Liu is one of the top players in the world
  • E. The guzheng, Weishan Liu being one of the top players in the world

5. The cooperative announced last week that due to increasing sales in the tri-county area, it would distribute a quarterly dividend of more than twice the usual amount to all of its members.

  • A. The cooperative announced last week that due to increasing sales in the tri-county area
  • B. The cooperative announced that due to increasing sales last week in the tri-county area
  • C. Last week, the cooperative announced that due to sales increasing on a tri-county basis
  • D. Last week, the cooperative, which announced increasing sales in the tri-county area
  • E. Due to increasing sales in the tri-county area the cooperative announced last week

6. Farmers frequently plant a nurse crop such as oats to protect seedlings from overexposure to the sun, prevent soil erosion, and it reduces growth of weeds.

  • A. it reduces growth of weeds
  • B. reduce weed growth
  • C. reduction of weeds
  • D. reduces weeds from growing
  • E. reduce the growing of weeds

7. Chorioretinitis is an inflammation of the eye that normally effects only small children, and it usually can be treated with antibiotics.

  • A. effects only small children
  • B. effects small children ordinarily
  • C. affected small children
  • D. affects small children
  • E. affects only small children

8. Though most laypeople do not know the difference between classical and clinical homeopathy, practitioners assert that clinical homeopathy is directed toward particular organs and tissues, and has contributed more to scientific research.

  • A. has contributed more to scientific research
  • B. contributed to more scientific research
  • C. it contributes more scientific research
  • D. contribute to most scientific research
  • E. had more scientific contributions to research

9. Unlike the United States, the president of the Philippines are elected to a six-year term in office.

  • A. United States, the president of the Philippines are elected
  • B. United States, the president of the Philippines is elected
  • C. United States, the people of the Philippines elect a president
  • D. the president of the United States, the people of the Philippines elect
  • E. the president of the United States, the president of the Philippines is elected

10. Recent improvements in technology, such as lighting that mimics the pattern and intensity of natural sunlight, have made working night shifts much safer and more productive.

  • A. have made working night shifts much safer and more productive
  • B. have made those that work night shifts safer and more productive
  • C. has made it safer and more productive to work at night
  • D. has increased the productivity and safety of working at night
  • E. had made working at night more safer and increased productivity

Answers

  1. A
  2. E
  3. D
  4. B
  5. A
  6. B
  7. E
  8. A
  9. E
  10. A

Add comment

Security code
Refresh